Viktig information gällande Covid-19

Det har kommit nya direktiv gällande Covid-19 och skärpta råd i Region Skåne, detta gäller från och med nu till den 17 november men kan förlängas.

Skärpta råd
Region Skånes statistik har den senaste veckan visat på en oroväckande snabb smittspridning i Skåne. Ökningen gäller både antalet smittade och antalet inlagda patienter. Alla åldersgrupper är drabbade. Detta är anledningen till att Folkhälsomyndigheten i samråd med smittskyddsläkaren i Skåne beslutat att skärpa de allmänna råden för att stoppa smittspridningen, ett beslut som tidigare fattats för Uppsala län. Detta innebär bland annat att:

  • Undvika att resa med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel. Resor som inte går att undvika – till exempel till ett arbete där man verkligen måste vara på plats – kan alltid genomföras.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
  • Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.

Vi inom MejDej-kooperativet behöver också såklart vidta åtgärder då situationen är allvarlig.

  • Under november ställer vi in alla våra utbildningar som var inplanerade.
  • Kansliet är stängt för ”spontanbesök”. Vi tar endast emot vid inbokade besök.
  • Vi rekommenderar att ställa in assistentmöten under denna perioden eller ha dem digitalt via tex. Zoom eller Teams.
  • Vi rekommenderar även att använda munskydd/visir vid ansiktsnära arbetsuppgifter.

— Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu. Alla måste verkligen hjälpas åt och ta ansvar. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen, säger Eva Melander smittskyddsläkare i Region Skåne.

Ta hand om er och varandra, kom ihåg att tvätta händerna! / Kanslipersonalen