Karantän efter utlandsresa

Denna information går ut med tanke på att sportlovet närmar sig.

Karantän efter utlandsresa
Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla inkommande resenärer från utlandet till Sverige som är födda 2014 eller tidigare ska testa sig för covid-19. Detta test ska göras i samband med inresa och ytterligare efter fem dagar. Du ska stanna hemma och undvika nära kontakter i 7 dagar. 

Hemkommen från utomlandet
Vi begär att ni informerar oss om ni nyligen rest eller i närtid planerar att resta utomlands eller om ni kommit i kontakt med personer som varit utomlands. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och om ni har varit utomlands så förbjuder vi er att vara på er arbetsplats och ska därför sitta i karantän i 7 dagar. Detta gäller även om du inte uppvisar något symtom och har ett negativt covid-19 test. Under denna tid betalas det inte ut någon lön, utan man får ta tjänstledigt. Enligt smittskyddslagen ska alla ta sitt ansvar genom uppmärksamhet och försiktighetsåtgärder för att förhindra smittspridning.

Vid sjukdom
Blir du sjuk efter din utlandsresa betalas sjuklön enligt våra rutiner, efter din sjukanmälan via våran hemsida. Om du misstänker bära på covid-19 smittan kan du i vissa fall erhålla smittbärarpenning från Försäkringskassan.

Riktlinjer för anställda som återvänder från resa utomlands

  • testa sig för covid-19 i samband med inresa
  • testa sig återigen efter fem dagar
  • stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar och
  • vid misstanke om covid-19-smitta, kan anställd eventuellt erhålla smittbärarpenning från Försäkringskassan.